Nieuws

19 september 2019

Humanimaatjes zorgen voor verbinding met bewoners

Sinds februari krijgen de bewoners van de Humanitas afdelingen Op de Keizer, Op de Platvoet, Op de Brink, Op de Worp, Op de Hoven, Op de Beestemarkt en Op de Welle een beetje extra aandacht. Op die locaties worden namelijk 17 buurtmaatjes en 6 Humanimaatjes ingezet om de bewoners te leren kennen, te luisteren en aandacht te geven. Het doel van het project is tweeledig: het vergroot het welzijn van de bewoners én de arbeidsvaardigheden van de jongeren.

Verbinden en inclusie zijn kernwoorden die passen bij de functie van buurtmaatje. Er bij horen, van waarde zijn. Want ook in een wooncentrum kan iemand zich verloren en eenzaam voelen. Als je als mens niet in staat bent om te verbinden kan eenzaamheid sterk aanwezig zijn.
De buurtmaatjes kunnen deze eenzaamheid verlichten door de bewoner te leren kennen, te luisteren en aandacht te geven. Dit doen zij vanuit de kernwaarden van Humanitas: Liefde, Samen, Positief. Soms kan een buurtmaatje een bewoner op weg helpen en in contact brengen met anderen om zo weer de kwaliteit van leven te vergroten. Ook verbinden ze bewoners op een afdeling door middel van een gezamenlijke hobby of activiteit als samen eten, samen een spelletje doen of samen een verjaardag vieren.

 

Humanimaatjes
Via het UWV en Deventer Werktalent zijn er aan de 17 buurtmaatjes nog 6 Humanimaatjes toegevoegd. Dit zijn jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden vanuit een meester/gezel constructie door 2 jobcoaches begeleid in de dagelijkse werkzaamheden als buurtmaatje. Naast de begeleiding worden er trainingen en overleggen aangeboden om hun kennis en vaardigheden te vergroten. Een voorbeeld is de Harrietraining (Hulpvaardig, alert, Realistisch, Rustig, Instruerend, Eerlijk), waarin ze tools bespreken, rollenspellen doen en gespreksmethodieken oefenen. Ook worden de jongeren getraind om theoretische kennis over dementie toe te passen op de werkvoer.

Mooie samenwerking
Deventer Werktalent, het UWV en Humanitas hebben al jarenlang een goede samenwerking. Lies Philippo van Deventer Werktalent: “De lijntjes zijn kort. “Zo helpen we jongeren op weg in het groeien naar het werkzame leven en helpen zij met het vergroten van het welzijn van de bewoners van Humanitas. Prachtig toch?”

konnected

It’s very easy to create stylish and beautiful

It’s very easy to create stylish and beautiful prototypes for.